ניהול הנגר העירוני בישראל
חיפוש לפי עולמות תוכן
ניהול נגר עילי
שטח עירוני
שטח פתוח וחקלאי
צמצום נזקי הצפה
איגום
מאגר ויסות והשהיה
שיקום נחלים
הסדרת תשתיות
מקור ואיכות המים
שיקום אקו-הידרולוגי

שימור קרקע

גידולי שירות בשטחים חקלאיים

הסבר כללי

טיפוח צומח בין שורות מטעים, כרמים ופרדסים, כיסוח עם שארית צומח או שיטוח הצומח במקום כיסוח או הדברה. אמצעי זה תורם להאטת הנגר המתהווה בשטח החקלאי ולמעשה מקטין את מקדם הנגר שלו. לשטח החקלאי עצמו תועלות רבות כתוצאה מכך ואמצעי זה מקודם כממשק חקלאי רצוי.

שילוב בתוכנית

גידולי כיסוי יכולים להפחית את כמות הנגר הנוצרת בשטח חקלאי בשיעור גבוה, אפילו בהסתברויות נדירות. שילוב גידולי הכיסוי תלוי בגידול החקלאי אך מדובר באמצעי זול ויעיל שמומלץ לשלבו בכל מקום שניתן.

יתרונות        

פתרון זול ויעיל להפחתה משמעותית של נגר הנוצר בשטח חקלאי ויוצא ממנו אל ערוצי הניקוז. מסייע באחיזת הקרקע ומפחית אף את פוטנציאל סחיפת הקרקע.

תועלות נוספות         

יחד עם שיפור האחיזה בקרקע, כיסוי רצוף של צמחייה בין שורות המטעים מאט את מהירויות הזרימה, מקטינות את עוצמת הזרימה הערוצית בשטחים החקלאים המגדילים את עמידות הקרקע ומפחיתים את התחתרות שכבת הקרקע העליונה. האטת הזרימה במרחב השדה החקלאי מקטינה גם את נפח הנגר היוצא אל מורד אגן הניקוז ומגדילה את זמן ריכוז המים בתוך השדה, מעודדת חלחול בשקעים לחים המוצלים על ידי גידולי שירות ושורות העצים, מאריכה את משך רווית הקרקע ומגדילה את זמינות המים עבור הגידולים/נטיעות בשדה וחוסכים במי השקייה.

בנוסף, זריעה וניהול צומח קבוע לאורך השנה שומרת על בריאות השדה החקלאי ותומכת באוכלוסיות של מאביקים טבעיים, ביניהם דבורי דבש, לאורך תקופות ארוכות יותר בשנה (אבישר, 2020). בנוסף, גידולי השירות מונעים התבססות של עשביית בר לא רצויה ומינים פולשים המצמצמים את צורך בשימוש של חומרי הדברה.

חסרונות      

ישנם גידולים בהם לא ניתן לקיים גידולי כיסוי מסיבות שונות, שילוב גידולי כיסוי בכרמי גפנים ליין כשר, מערים קשיים הלכתיים.גידולי שירות

מטע עם גידולי כיסוי, קיבוץ צרעה

דילוג לתוכן