הסבר כללי
שטח המדרונות באגן ההיקוות גדול לאין שיעור משטח הערוצים. בהתחלה מתהווה הנגר בעיקר על מדרונות האגן בזרימה רדודה – זרימה משטחית. בהגיע הנגר אל הערוצים, הוא הופך לזרימה מצטברת עבה יותר על פני שטח קטן יותר – זרימה ערוצית. ברשת ההידרולוגית הטבעית נשמר היחס בין זרימה משטחית לבין זרימה ערוצית. כאשר רשת הזרימה הטבעית מופרת, בשל פיתוח ובינוי, נוצר מצב בו הזרימה המשטחית על פני המדרונות מצטמצמת ועיקר הזרימה הופך להיות זרימה ערוצית, בעיקר בשל הפנית המים אל רשת ניקוז מלאכותית (בתעלות או צינורות) מאזורים בנויים ישירות אל ערוצי הנחלים. ככל שרשת הניקוז המלאכותית יעילה יותר, כך מי הנגר יגיעו למוצא אגן ההיקוות מהר יותר ובאופן זה יהיו תואמים לכושר ההולכה של ערוצי הנחלים. כפועל יוצא מזה, ככל שיעילות רשת הניקוז המלאכותית במעלה האגן תגדל, כך תגדל הספיקה בפרק זמן נתון במורד האגן (זמן הריכוז יתקצר). מאידך, ככל שהיחס בין זרימה משטחית לזרימה ערוצית תיקטן (בדומה למצב שהיה טרום פיתוח), כך תווסת כמות נגר גדולה יותר במעלה האגן ביחידת זמן נתונה. כאמצעי, מומלץ ליצור פיזור של הנגר על גבי מדרון בסמוך למקום היווצרו. אופן הפיזור יכול להיעשות על ידי הובלת מי הנגר ממוצאי הניקוז אל צנרת פיזור על המדרונות. את הפיזור רצוי לעשות לאורך של קו גובה ובכך לפזר את הנגר על שטח רחב ביותר על גבי המדרון.
שילוב בתוכנית
שילוב אמצעי זה מצריך התאמת רשת הניקוז המלאכותית והגדלת מספר היציאות, במורד של כל יציאה יש למקם מתקן בהתאם לספיקה הצפויה ואופי קו המגע עם השטח הפתוח (כיסוי צמחי, טופוגרפיה, מסלע וכו'). האתגר ביישום מתקן זה, הוא בכך שיישומו נמצא ברוב המקרים מחוץ לקו הכחול של תוכנית פיתוח ולכן תלוי בבעלי השטח במורד השטח לפיתוח. אפשרות אחרת היא הכללת שטח הטיפול בתחום הקו הכחול.
יתרונות
תיקון 8 לתמ"א 1 כבר מתייחסת להפחתת הנגר מתוכניות פיתוח חדשות, אך לא התייחסה לקו המגע עם השטח הפתוח ואמצעי זה יכול למתן את הנזקים שבמורד נקזים עירוניים. ניתן גם ליישם אותו במורד אזור בינוי קיים וכך לתת חלק מהפתרון מחוץ לתחום הקו הכחול של שטח מבונה. הטיפול בנגר במעלה, מגדיל את התועלות הנגזרות מניהולו על פני האגן.
תועלות נוספות
הזרימה המשטחית מפזרת ומאטה את זרימה הנגר העילי ומגדילה את זמן ריכוז המים בסביבת האתר על פני שטח גדול יותר. הגדלת זמן הריכוז מעודדת חלחול בסביבת האתר ומאריכה את משך רווית הקרקע במרחב האתר, במיוחד באזורים בהם הקרקע בעל גודל גרגר גס (U.S. EPA, 2015) האופייני למדרונות הרים וגבעות בהם האתרים מוקמים.
חסרונות
יישום האמצעים האלו כטבעת מסביב לשטח מבונה נדרשים בהתאמות בהתאם לפיתוח העתידי.
מוצא נקז עירוני ופיזורו לאורך קווי גובה במודיעין, עיריית מודיעין